Как да изберем прикачен инвентар за мотофреза?

Публикувано от admin 16/02/2019 0 Коментари

Как да изберем прикачен инвентар за нашата мотофреза?

 

 

Как да изберем прикачен инвентар за нашата мотофреза?

 

 

 

    Мотофрезите са идеален помощник, когато отлгеждате различни земеделски култури в градини по-големи от 300 кв. м. С една модерна мотофреза може лесно да разкарате плевелите от земята или да култивирате почвата, като спрете ерозията й. Да подобрите многократно аерацията й, а също и нейната водопропускливост. Така предоставяте свобода за  ускорено развитие на новите растения върху '"подобрената" почва.

 

Прикачен инвентар

 

 

     В момента на пазара се предлагат множесто различни видове прикачен инвентар за мотофрези. Чрез оборудването на вашата градинска фреза с различни модели прикачен инвентар вие може да подобрите нейната ефективност и полезност при работа. Например да обръщате площата с плуг, да правите лехи с браздир или да косите тревата с прикачна косачка. Също така използвайки определени видове прикачен инвентар, вие може да превърнете вашият мотокултиватор от машина за обработка на почва в универсален мини трактор. Снабдявайки вашата мотофреза с различни модели от колекцията прикачен инвентар, която се предлага за нея, вие я превърщате в мултифункционална машина при справянето с различни видове задачи във вашата селскостопанска градина.  В следващите редове ще разгледаме различните видове прикачен инвентар, с които може да оборудвате вашата градинска фреза и как те подобряват вашата машина с допълнителни функции.

 

 

Плуг

 

 

     Плугът е устройство, което се използва активно за първоначална обработка на почвата в дълбочина, като подобрява нейните качества, като възможност за аериране и влагопропускливост. Това е така наречения процес на оран - оранът е вид онсовна обработка на почвата, при него горния почвен слой се обръща в дълбочина, като за целта се използва плуг. Плугът в миналото се е наричал още рало. Целите, които трябва да се постигнат чрез оран на обработваемата земя са следните:

  • Извършване на едновременно обръщане, разрохкване и частинчно обръщане на горния слой почва.

  • Заоравяне на горния амортизиран слой на почвата, и на повъхността да се изкара структурния долен хоризонт.

  • Унищожаване на плевели и подрязване на корени.

  • Подобряване на водни и въздушни свойства на почвата.

 

    Плуговете за мотофрези, които се използват за тази цел са два основни модела:

 

  • Обикновен плуг с отметателна дъска - това е най-често използвания инструмент за оран, като при обработка на земята обръща почвата само надясно.

  • Двоен обръщателен плуг - при него на една ос са поставени две плужни тела (лимежи). При процеса на оран едното плужно тяло обръща почвата надясно, а другото наляво. По този начин се постига "гладка" оран. По-модерните модели двойни плугове ви предоставят възможност да регулирате дълбочината и ъгъла на оране.

 

 

       Оборудвайки вашата градинска фреза със здрав и надежден плуг, вие я превръщате в мощна машина за оран тип мини трактор за ефективна обработка на почвата в градината.

 

 

Култиватор

 

 

     Култиваторът е инструмент, чрез който се постига повърхностно разрохкване на вече добре изорани почви или иначе казано обработка на най-горния слой. Обикновено почвата се разрохква с култиватор на дълбочина до 15 см.  Култиваторът се използва също така за подрязване и унищожаване на плитка плевелна растителност. Най-популярните модели култиватори са предназначени за слято предсеидбено култивиране на почва, която е предварително добре изорана. Има и модели предназначени за междуредова обработка на окопни култури и зеленчуци с различна ширина на междуредията, както и модели за междуредова обработка на трайни насъждения. Разбира се някои видове култиватори комбинират в себе си и двете фунцкии.

 

 

Браздир

 

 

     Браздирът е ефективен инструмент за правене на бразди в земята и ефективно оформяне на лехите във вашата градина. Един добър браздир може бързо и лесно да оформи с бразди почвата. Този практичен инструмент за фрези има формата на крили, които се вдълбават в земята на определена дълбочина. Браздирите за мотофрези биват три основни вида:

  • Обикновен браздир - този модел браздир правят бразди в земята със свойте крила с фиксирна ширина

  • Регулируем браздир - при тези видове браздири за мотофрези, ширината на браздите, които правят в почвата може да се регулира в определен диапазон посредством настройка на крилата.

  • Регулируем браздир с колело - този модел браздир е оборудван с допълнителна екстра - малко, но здраво колело за лесно пренасяне.

     В заключение може да кажем, че браздирите са задължителен аксесор към всяка мотофреза. Оборудвани с качествен браздир, мотофрезите могат бързо и безпроблемно да правят бразди в почвата и да оформите лехите във вашата градина за нула време.

 

 

Картофовадач

     Картофодачът представлява изключтелно полезен аксесоар от серията прикачен инвентар за мотофрези. Когато оборудвате вашата градинска фреза с този инструмент вие може бързо и ефективно да изваждате от почвата картофи или друг тип грудкови култури. Оборудвана с надежден и здрав картофовадач вашата мотофреза се превръща в модерен мини комбайн за картофи. Събирането на картофи от вашата градини се превръща от мъка в забавление работейки с мотофреза оборудвана с картофовадач.

 

 

Метални колела

 

 

     Металните колела за мотофреза представляват практичен и дори задължителен аксесоар за вашата градинкса фреза ако ще работите с плуг или култиватор. Те се поставят на мястото на стандартните работни фрезови органи на мотофрезата. По време на оран или култивиране на почвата, металните колела осигуряват по-добро сцепление и баланс на машината, особено ако се налага да работите в по-твърди почви.

 

 

Тежести

 

 

    Тежестите за мотофреза са практични допълнителни аксесоари за вашият мотокултиватор, които се използват, когато вашата градинска фреза работи с метални колела или гуми с джанти. Тези тежести осигуряват по-добро сцепление и баланс на машината доката си проправя път през почвата.

 

 

 

Гуми с джанти

      Гумите с джанти за мотофреза, осигуряват на мотофрезата по-добра стабилност, баланс и сцепление с почвата, особено, когато се налага да обработвате по-твърди почви. Тези гуми с метални джанти имат много по-дълъг живот от обикновените пластмасови колела, с които са оборудвани някои мотофрези

 

 

 

Роторна косачка

 

 

      Докато оборудвани с плуг превръщате вашата мотофреза в удобен мини - трактор, а оборудвани с картофодавач в мини - комбайн за събиране на картофи, то ако се снабдите с прикачна роторна косачка вие може да превърнете вашата градинкса фреза в мощна роторна косачка за косене на ливади с площ до 1000 - 1500 кв. м. С приставката "роторна косачка за мотофрези" ще можете да орете и култивирате почвата в градината и да косите тревата в ливадата с една машина.

 

 

 

Градинско ремарке

 

 

     Оборудвани с градинско ремарке вие превръщате вашата мотофреза в малко универсално тракторче за събиране на реколтата във вашата градина или просто за рязнасяне на торове, пръскачки, помпи за вода и други консимативи и аксесоари необходими за успешното земеделие. Има и специални модели самосвални градински ремаркете, с които лесно може да разтоварите вашата събрана реколта. С градинското ремарке за мотофрези вие може дори да заместите лекия си автомобил при работа в градината или на полето.

 

 

 

Заключение

     В днешно време богатият набор от прикачен инвентар помага да превърнете една обикновена мотофреза в мултифункционално "оръжие" за всякакви дейности в градината или на полето. Мотофрезите отдавна не са само машини за повърностно разрохкване и култививане на малки земеделски градини. Дали искате да орете почвата в дълбочина, да оформяте лехи във вашата градина, да събирате реколтата от картофи, да косите ливадата или да пренасяте стотици килограми торове с вашата мотофреза ще намерите допълнителен аксесоар, който да задоволи всяка ваша нужда.

 

 

   

     

 

 

Коментирай