Как се работи с мотофреза?

Публикувано от admin 14/02/2019 0 Коментари

Кратко ръководство за работа с мотофреза: Защо? Кога? Как?

 

Как да работим с мотофреза

 

     Работата с мотофрези често се оказва трудоемка задача за начинаещи потребители. В следващите редове ще се опитаме да ви дадем няколко основни насоки затова кога и как да изполвате вашата мотофреза за бързо и ефективно култивиране на почвата във вашата градина.

 

 

Защо да използвате мотофреза?

 

 

    Ако възнамерявате на отглеждате плодове или зеленчуци в селскостопанска градина с площ по-голяма от 300 кв. м., мотокултиваторът ще ви спести много време и енергия. Неговите големи, тежки и остри фрези на пръв поглед могат да ви смутят леко, особено ако сте нов потребител, но с малко практика ще им хванете цаката бързо. Обикновено стандартните мотофрези са оборудвани с 2 двойки, тройки или 2 четворки фрези за ефективно разрохване на почвата на различна дълбочина. Има модели градински фрези с по-голяма и по-малка работна ширина предназначени съответно за по-малки или по-големи градини.

 

 

Предназначение на мотофрезите

 

 

    Съвременната мотофреза е сравнително голяма машина, която работи с мощен четиритактов бензинов или дизелов двигател. Дали целта ви е плевне, окопаване, оран или разрохване този мултифункционален уред обикновено се използва за обработка на земята и подготовка на почвата за засаждане. Чрез разчупване на почвата на по-малки парчета или иначе казано разрохване, мотофрезите предотвратяват растежа на плевели и подобряват многократно аерацията и окисляването й. Мотокултиваторите са също така много полезни за разхлабване на почвата и спирането на ерозията й. Това позволява на корените на различни видове култури да се развиват по-бързо и увеличава пропускливостта на вода и влага, което също ускорява растежа на растенията. Отделно градинските фрези са подходящи за направата на компост или торови смески, тъй като с острите си работни инструменти "дъвчат" различни видове органични материали и ги превръщат в мулч.

   

     Да не забравяме да споменем, че една модерна мотофреза може да се превърне мултифункционална градинска машина с различни приложения. Примерно към нея може да се закачи ремарке и градинската фреза да се преобрази в градински трактор с ремарке за събиране на реколтата или пък да й се закачи приставка за косене и да се превърне в мощна роторна косачка.  Модерните модели мотокултиватори представляват универсални градински машини подпомагащи собственика си в отглеждането на земеделските култури и събирането на реколктата. И все пак тяхната основна цел си остава качествената обработка на земята и подготовката й за засаждане на растения чрез оран или фрезоване на почвата. Нека обобщим основните функции на една съвременна мотофреза:

 

  • Подобряване на физичните, водните и въздушните свойства на повърхностния почвен слой

  • Удълбочаване на орния слой

  • Предпазване на почвата от водна и ветрова ерозия

  • Създаване на благоприятни условия за сеитба и засаждане на културните растения

  • Борба с плевелната растителност в посевите

  • Инкорпориране на следжътвените растителни остатъци от предшественика

  • Унищожаване, редуциране или подтискане на болестите и неприятелите по културните растения

  • Подравняване на повърхността на почвата

  • Уплътняване на почвената повърхност след сеитба

 

 

 

Кога да обработваме почвата?

 

 

     Пролетта и есента са най-подходящите периоди за да извадите вашата мотофреза и да обработите почвата в градината. Избягвайте да орете и разрохвате почва, когато земята е доста влажна, понеже това може да доведе до формирането на неприятни буци, когато почвата изсъхне. За най-ефективни резултати изчакайте ден или два и култивирайте вашата почва, когато е полуизсъхнала. Ако почвата се разпада в ръцете ви, когато я стистнете, тя би трябвало да е в идеално състояние за обработка. Ако пък се е случил по-сушав период от време и скоро не е валял дъжд, вие може ръчно да напойте земята няколко дни преди да фрезовате почвата за да направите вашата работата по-лесна и постигнете по-ефективен резултат Също така трябва да внимавате да не използвате мотокултиватора прекалено често, защото това може да навреди на различните видове почви по различен начин. Важно е да се съобразите с всички тези елементи за да използвате вашата градинска фреза ефективно и да се възползвате от всички ползви идващи от обработката на селскостопанска земя с мотофреза.

 

 

 

Работа с мотофреза

 

 

     Когато работите с мотофреза е важно да не вкопавате фрезите или плугът прекалено дълбоко и прекалено бързо, особено ако почвата не е била фрезована по-продължителен период време. Ако земята е твърда и по-сука помислете дали няма да е по-добре да минете през нея с машината два пъти в противоположни посоки, вместо един път натискайки здраво машината в дълбочина. Използвайте активно функцията за регулиране на дълбочината на работа на вашата мотофреза.  Минете един път през градината, като настройте фрезите на работна дълбочина 4-5 см. и след това втори път обработете почвата с фрезата, но този път с работна дълбочина от 8 - 10 см. Вашата мотофреза е изработане, така че да си проправя път свободно напред сама. Няма нужда да изразходвате големи усилия в бутането й. Просто се погрижете да я държите в стабилна, в балансирано състояние и под прав ъгъл спрямо земята и я оставете тя да се движи свободно напред. Леко предвижване на ръкохватката наляво или надясно от време на време, може да помогне за по-добро позициониране на машината спрямо обработваната земя.

 

 

 

Съвети за безопасност при работа

 

 

    Мотофрезите са мощни моторни машини с остри работни инструменти, било то режещи фрези или плугове, и е изключително важно да спазвате стриктно ръководството за безопасна работа на вашата машина. Прочете кжижката с интрукции за употреба, не един, а поне два пъти и се запозвнайте добре с различните функции за управлени и описаните стъпки за безопасна работа. Ако е указано от производителя по време на фрезоване на почвата носете предпазни очила, ръкавици, ботуши или друг вид защитно облекло. Въпреки, че една модерна мотофреза ще направи процесът по обработка на почвата сравнително лесен, вие все пак трябва да се намирате в добра физическа форма. Продължителното управление, особено на по-мощни мотокултиваотир, може да се окаже изтощаващо и винаги изисква концентрация в работата. Отделно вибрацийте и шума на мощния 4-ри тактов мотор допринасят за допълнително изморяване на оператора.  Никога не оперирайте машината при липса на светлина или видимост и дръжте далеч ръцете и краката си от въртящите се бързо работни фрези или стърчащият остър плуг или браздир. Винаги когато работите трябва да сте сте стъпили здраво върху земята и да държите стабилно ръкохватките на вашата градинска фреза. Никога не забравяйте да изгасите мотора на машината, когато приключите с работата, а когато го стартирате, гледайте да няма деца наблизо.

 

 

Сервиз и обслужване

 

     Преди да обслужите вашата мотофреза, винаги проверете дали всички елементи на оборудването на машината и прикачения инвентар за здраво монтирани и и се убедете, че всички фунцкии за безопасност работят безотказно. Отделно старателното почистване на всички вътрешни и външни части е силно препоръчително. Фрезите, ножовете и плугът на фрезата трябва да бъдат много добре почистени след всяка работна сесия.  Редовно проверявайте свещта, почиствайте леките отлагания с телена четка на всеки шест месеца или я сменяйте, ако е необходимо. Колелата на мотокултиватора също трябва всеки път ,след работа, да бъдат изчиствани старателно с гореща вода и прерат за да премахнете калта и прахта от тях. Винаги когато дойде време за сервизно обслужване на вашата машина проверявайте въздушния филтър и ако е нужно го сменяйте. Също така проверявайте по-често гумите на фрезата дали са добре напомпени. И разбира се не забрайте да източите горивото от вашата машина, ако смятате да не я използвате по-продължителен период, например през зимата.

 

 

Заключение

 

    

      Модерните мотофрези са мощни и надеждни машини за култивиране на почвата във вашата градина и многократно ускоряване на растежа на културите, които сеете в нея. Когато работите с вашия мотокултиватор винаги трябва да спазвате инструкцийте за ефективна и безопасна работа. Не забравяйте, че мотофрезите са големи машини с мощни 4-ри тактово двигатели и се нуждаят от сервизно обслужване през определен период от време. Винаги зареждайте вашата мотофреза с безоловен бензин и качествено картерно масло за да осигурите дълъг експлоатационен живот на двигателя. Мотокултиваторите са оборудвани с много остри и режещи работни инструменти или допълнителен инвентар, които са опасни при допир. Дръжте вашата мотофреза далеч от деца и дори възрастни хора, които нямат опит с работа с подобни машини. Надяваме се, че сме ви дали основните наско за да можете да използвате вашата мотофреза ефективно и безопасно.

 

 

Коментирай