Как да режем и поддържаме храсти и жив плет

Публикувано от admin 30/07/2018 0 Коментари

Как да работим с ножица за жив плет правилно и лесно

За храсти и живи плетове в отлична форма

 

Как да работи с ножица за жив плет

 

 

 

За поддръжка на жив плет или самостоятелни храсти е абсолютно необходим качествен и подходящ за съответната задача уред: ножиците и уредите за жив плет от Щил ще улеснят работата Ви неимоверно много, независимо дали ще подрязвате храсти и жив плет с височина до гърдите или ще оформяте по-високи живи плетове. Тук ще научите, как правилно да използвате моторните ножици за жив плет за да приведете храстите в отлична форма.

 

1. Как да поддържаме средновисоки храсти

      Работете прецизно на височината на гърдите с ножица за жив плет

 

      Работете на височината на гърдите с ножица за жив плет

 

 

     Конструирани специално за поддръжка на паркови и зелени площи, ножиците за жив плет от Щил са изключително подходящи за използване и в двора и градината - и то най-вече за подрязване на ниски и средновисоки храсти и жив плет, тъй като благодарение на удобното боравене благодарение на качествените им ръкохватки с тях се работи много прецизно. С тяхна помощ можете да оформяте дори и по-впечатляващи фигури от вашите храсти в градината.

Мощните бензинови ножици за жив плет, от серия HS на Щил, осигуряват неограничена свобода на действие при рязане на храсти и живи плетове. Тъй като работят без кабел те са първият избор, когато са необходими висока производителност и ефективно рязане съчетани с неограничена мобилност.

Електрическите ножици от серия за жив плет HSE на Щил са оборудвани с тих електродвигател и са подходящи за използване в близост до дома.

Акумулаторните ножици за жив плет от серия STIHL HSA комбинират тихата работа на електрическите ножици с мобилност на бензиновите и всичко това при много добра производителност на рязане на храсти и живи плетове.

 

 

Техники за работа при подрязване на средновисоки храсти за жив плет

 

1. Странично и вертикално рязане

С дъгообразни движения и използване на двете страни на ножа, храстите и живите плетове се подрязват с ножицата първо вертикално отстрани.

 

Рязане на жив плет с дъгообразни движения

 

2. Рязане от горе

При поддръжка на горната страна на храстите, ножът на ножицата за живи плетове се води хоризонтално под ъгъл от 0 до 10 градуса. Отрязаните остатъци се премахват със сърповидни движения.

 

Рязане на жив плет от горе с ножица Щил

 

 

3. Как да поддържаме високи храсти и живи плетове с уред за жив плет

      Уредите за жив плет ви предоставят по-голям обхат на работа и по-голяма височина на рязане на храсти

 

Поддръжка на живи плетове с уреди STIHL

 

 

За всички задачи, при които работният обхват на уреда е от значение, Щил предлагат мултифункционални уреди за жив плет. Те са идеалното допълнение на класическите ножици за жив плет, тъй като осигуряват значително по-голям радиус на действие подрепен от по-голяма мощност на двигателя.  Когато трябва да режете високи или много широки храсти и жив плет това означава много по-бърза и по-комфортна работа. STIHL HL е мултифункционалният уред за жив плет, който няма да ви разочарова в нито енда ситуация налагаща рязане на високи и големи храсти.

При работа с уред за жив плет може да се работи от земята, без да се използва работна платформа. За работа на височина над главата на работещия, респ. на по-голяма дистанция повечето уреди за жив плет са оборудвани с регулируема ножова греда, което позволява напасването им според индивидуалните потребности.

 

Много по-голям обхват на действие при работа с уред за жив плет

 

1. Подрязване на високи храсти и живи плетове от горната страна

    Поставената под ъгъл ножова греда на уреда за жив плет от Щил, дава възможност за подрязване на много високи  храсти и живи плетове на височина над главата на работещия.

 

Подрязване на храсти и живи плетове от горната страна

 

2.Поддръжка на горната страна на храсти и живи плетове от разстояние 

 

С права ножова греда, която да държите хоризонтално може лесно да подрязване горната странана на живия плет оборъдвани с вашия уред за живи плетове.

 

Хоризонтално рязане на високи живи плетове с уред

 

 

 Ето как да поддържате и подрязвате храстите и живия си плет

 

След засаждане на храсти или жив плет е изключително важно младите растения да се подрязват редовно в желаната от вас форма. При това главното стъбло на растението не трябва да се засяга, докато не се достигне желаната височина. Всички останали клонки на храста се подрязвант на половина. За да се предотврати оголване на долните клони, трябва да оформяте храстите и живите плетове като трапец. В противен случай до долните клони няма да достига достатъчно светлина.

 

Поддръжка на жив плет 2

 

Редовната поддръжка на храстите е от съществено значение след като се достигне желаната височина на живия плет или храстите. При това препоръчваме опъването на въженца, за да се получат дълги прави линии. В случай, че въпреки това живият плет или храстите израстат извън зададената форма, единственият изход често е подрязването им. Но внимавайте, не всеки дървесен вид може да понесе такова подрязване. Особено иглолистните дървета реагират свръхчувствително към прекомерно рязане на клонки. Основното подрязване на живи плетове от широколистни дървесни видове и вечнозелен птичи дрян се извършва през зимата извън вегетационния период. В началото на август се прави второ подрязване с ножица. Препоръчително е да не се избира по-ранна дата, за да не се безпокоят птиците по време на размножителния период. Живи плетове от вечнозелени или иглолистни дървесни видове се подрязват с ножица през пролетта малко преди да пуснат нови листа и клончета или през есента. При това се намаляват само новите леторасли, за да се стимулират, колкото е възможно повече от останалите пъпки да пуснат листа и клончета. По този начин се образуват гъсти клони, които осигуряват добра защита от наблюдение.

 


Храсти и жив плет с впечатляващи форми

 

Оформяне на храстите за жив плет с ножица Щил

 

 

Най-подходящи за "топиарий", идеално оформени растения, са дървесни видове с гъсти клони, напр. чимшир или тис. Те имат дебели клони, които винаги се разклоняват фино като при това образуват основните оси на желаната форма. За да се насочат клоните в правилната посока за придобиване на желаната форма, фиксирайте гъвкавите клони с тел.

 

Геометрични форми
Геометрични форми, напр. пирамиди, се оформят като храстите и живия плет се подрязват с помощта на опънати въжета или конструкция от дървени летви. Завъртате конструкцията около растението и отрязвате всички леторасли извън нея. Така много лесно можете да придадете на храстите и живия плет най-различни форми от паралелепипед през кълбо до пирамида:

 

Храсти за жив плет в геометрична форма с ножица STIHL HS

 

 

Високостеблени дървета
Високостеблените дървета също могат да бъдат подрязани с ножицата за жив плет като топиарии и по този начин бързо да се превърнат в акцент на Вашата градина. Особено саксийните растения са подходящи техните корони да бъдат оформени в геометрични форми:

 

Оформяне на високостъблени дървета в геометрични форми с ножица за жив плет

 

 

Оригинални форми
За оригинални форми, напр. животни, е най-добре около храста да се направи рамка от телена мрежа, покрай която ще можете да го подрязвате безпроблемно. Важно е да работите с удобен остър уред, с който ще режете точно. Всички леторасли извън мрежата ще се отрязват многократно през годината, за да се стимулира храстовидния растеж на растението. Колко бързо ще се постигне желаната форма, зависи от големината и растежа на избрания храст. За да се получат впечатляващи растения-скулптури обикновено са необходими много години
.

 

Оформяне на храсти и живи плетове в животинкси форми с ножица STIHL

 

Източник: Щил.бг

Коментирай