Как да изберем помпа за вода?

Публикувано от admin 13/02/2019 0 Коментари

Как да изберем най-добрата помпа за вода за нашите нужди?

 

 

Избор на помпа за вода

 

 

     В тази кратка статия ще се опитаме да ви даден основни насоки, които да ви ориентират в процеса на избор на помпа за вода. Ще ви насочим към важните характеристики и някои основни термини и съкращения в областта на водните помпи и напояването, с които да се съобразите при избора на най-подходящата за вашите нужди водна помпа. Ще ви разкажем и за основните типове водни помпи моторни, градински, хидрофорни, потопяеми, сондажни и кой тип помпа за какво е най-подхоядаща. Накрая на статията се надяваме да сте една стъпка по-близо до отговор на въпроса: "Каква помпа за вода да си купя?"

 

 

 

Защо ви е нужна водна помпа?

 

    Водните помпи са изключително полезни при широк набор от задачи и дейности в домакинството, бизнеса и най-вече земеделието. Те са изключително практични уреди, които могат да спестят часове и дни в ръчно пренасяне на вода. Водната помпа е идеална за:

 

 • Източване на вода от мазето при наводнение причинено от обилни дъждове или подпочвени води.

 • Източване и пълнене с вода на вашият басейн, джакузи и сауна.

 • Източване на вода от плитко наводнени пространства.

 • Напоителни задачи в земеделието (капково напояване) или просто поливане на ливадата.

 • Разнасяне на торове и препарати между растенията

 • Различни други дейности включително и в строителството

 

 

Как да избера най-подходящата помпа за вода за мойте нужди?

 

 

 

       Когато търсите помпа за вода има три основни показателя, с които трябва да се съобразите. Всички водни помпи се характеризират по дебит, височина на водния стълб (напор) и дъбочина на засмукване.

 

 • Дебитът представлява скоростта, с която водата пътува от водоизточника (или входа на помпата) до изхода й или точката на разтоварване.   Той се измерва най-често в кубици вода на час (m3/h), кубици в минута (m3/m) или литрина на час (l/h) или в минута (l/m). Дебитът определя колко бързо и с какви количества се движи водата от водния резервоар към крайната точка.

 • Вертикалното засмукване или дълбочината на засмукване представляват максималното вертиклано разстояние от водата във водоизточника до водната помпа. Дълбочината на засмукване определя на каква дълбочина може да засмуквате вода от водоизточника. При обикновените помпи тази дълбочина е до 8-10 м., докато при сондажните може да достигне 20-30 м. Тази характеристика на помпата е особено важна ако ще засмуквате вода от кладенец или друг дълбок воден басейн.

 • Височината на водния стълб (напор) представлява абсолютната височина, на която водната помпа може да подава вода. Това е разликата във височина между между уреда и крайната точка на доставка на водата. Тази характеристика определя способността на помпата да движи вода на вертикално разстояние.

 

 

Как да изберем помпа за вода схема

 

 

 

Какви видове водни има на пазара?

 

 

 

        Като почнете да търсите помпа за вода ще бъдете изумени и дори леко объркани от огромният избор на марки и модели, който е наличен. Не се притеснявайте, основните видове помпи за вода, които ще срещнете да се предлагат на пазара са следните:

 • Потопяеми помпи - това са обикновени електрически водни помпи със сравнително малък дебит, които се потапят във изкуствени водни резервоари като басейни или плитки естествени резервоари за вода и ги източват от дъното. Имат дълбочина на потапяне до 5 - 8 м. Полезни са при източване на басейни или напояване на малки градини.

 • Сондажни помпи - тези водни помпи също се потапят във водния резервоар, но за разлика от обикновените потопяеми помпи имат много по-голяма дълбочина на потапяне във водата и могат да бъдат потапяни на дълбочина от 20 - 30 м. Тези помпи са изключителмо полезни при доставка на вода от дълбоки кладенци.

 • Градински помпи - този модел водни помпи са обикновено леки електрически машини със дълбочина на засмукване на водата от 5 до 8 м. и височина на водоподаване до около 15 - 20 м, а за някои от по-мощните модели и повече. Подходящи са за напояване на ливади, домашни градини и малки сеслкостпонски площи.

 • Хидрофорни помпи - този модел помпи за вода се характеризират с наличието на съд за вода (хидрофор), където съхраняват резервни количества течност с обем между 20 и 40 л. По този начин те могат да подават вода, дори когато водоподаване от източника е прекъснало по някавка причина. Този модел помпи са много подходящи за направата на домашни системи за доставка на резервна вода в случай, че нормалното водоподаване спре. Хидрофорните помпи обикновено имат дълбочина на засмуква до  5 - 8 м. и височина на водния стълб до 10 - 15 м.

 • Бензинови помпи - това са най-често големи машини оборудвани с мощни 4-ри тактови двигатели. Този модел помпи се характеризират с голям дебит на подаваната вода. Обикновено имат дълбочина на засмукване от порядъка на 8 - 10 -12 м. и голяма височина на водния стълб (напора), почваща от 20 - 30 м. и стигаща при някои специални модели до невероятните 100 м. Бензиновите водни помпи са подходящи за напояване на големи градини и земеделски площи. Тези помпи работят с безоловен бензин и картерно масло.

 • Помпи за мръсна вода - или иначе казано траш помпи. Това са специални модели бензинови водни помпи, които могат да засмукват вода с наличие на твърди частици до някаква определена големина, това е така наречената мръсна вода. Те представляват скъпи машини подходящи за неща като източване на вода от замърсени строителни изкопи например. Другите им основни показатели се припокриват с тези на бензиновите водни помпи.

 • Дизелови помпи - притежават същите характеристики като бензиновите, но работят с дизелово гориво, което ги прави по-икономични. Обикновено тези помпи са по-скъпи от съответните бензинови.

 • Водни помпи работещи на газ - това са уреди, които също притежават характеристики близки до тези на бензиновите помпи, но работят с LPG, което ги прави изкючително икономични при работа.

 

 

 

Съвети за безопасност: Бъдете внимателни!

 

 

    Ще ви дадем няколко основни съвета за безопасност при работа с големи бензинови или дизелови помпи за вода:

 

 • За трансфер на големи количества вода и/или на големи разстояния търсете надеждни помпи за вода с 4-ри тактови OHV двигатели, които представляват по-чисти, по-студени и по-икономични мотори за бърза и ефективна работа.

 • Удобни връзки: убодните връзки със съединители позовляват лесно слагане и махане на маркучи с различен цолаж.

 • Помпи с керамични механични уплътнения имат по-дълъг живот.

 • Помпи за вода изработени с рамки от леки алуминиеви отливки са много по-лесни за транспортиране, а също така са и доста здрави.

 • Редовното обслужване и компетения сервиз на вашата помпа за вода ще удължи нейният живот с години. Така дълго време ще се радвате на вашия уред за доставка на вода.

 

 

Речник

 

 

    Повечето бензинови помпи за вода идват с описание и маркировки по корпуса си на английски. Тези маркировки най-често определят техникте технически параметри. Ще се опитаме да ви обясним какво означават най-често срещаните означения по копусите на големите водни помпи:

 • Cubic Centimeters (CC) - това означава работния обем на бензиновия или дизелов двигател, с който е оборудвана вашата помпа.

 • Water Flow (Дебит) - този маркер показва количеството вода, което може да доставя помпата, обикновено се мери в кубични метра в час (m3/h) или литри в час (l/h).

 • OHV - представлява съкращение от "въздушен клапан". Това е подобрен начин за контолирането на горенето на гориво и изпускане на газове в 4-ри тактовите двигатели.

 • PSI - това е мерна единица за налягането, на водата подавана от водната помпа.

 • RPM - това означение показва максималните работни обороти на двигателя на моторната помпа.

 • Suction Head - този надпис ни показва максималната дълбочина от която помпата може да засмуква вода. Или иначе казано максималното вертикално разстояние между помпата и водата.

 • Total Head - означава максималната височина на водния стълб произвеждан от помпата или така наречения напор.

 • WP - този маркер означава просто "помпа за вода".

 

 

Заключение

 

     Надяваме се, че сме упели да ви дадем основните насоки и съвети, които ще направят отговора на въпроса "Каква помпа за вода да избере?" много по-лесен. Съветваме ви, особено ако купувате голяма бензинова помпа, която ще ползвате за интензивна работа да се доверите на реноминрани производители с добро име на пазара. Мощните моторни помпи за вода са сложни машини и се нуждаят от добра поддръжка и правилна експлоатация за да ви служат дълго и безпроблемно.

Коментирай