Как да изберем мотофреза

Публикувано от admin 12/11/2018 0 Коментари

Как да избреме мотофреза, мотоблик или мотокултиватор

 

Няколко кратки съвета, които да ви помогнат в избора на мотофреза за вашият двор или градина.

 

Как да изберем мотофреза

 

    Изборът на голяма машина като мотофреза понякога се превръща в доста трудно преживяване за купуваче. В следващите редове ще се опитаме на ви подпомогнем в този процес като ви дадем няколко основни съвете, по които да се ориентирате във вашата покупка. Ще ви ориентираме точно с кои технически параметри на различните модели мотофрези да следите, когато прави своя избор. И да ви разкажем за отделните класове мотофрези и за кои градини са подходящи. Най-важните 3 критерия, с които трябва да се съобразите при изборна на мотофреза са:

 

 

Площ

 

 

1. Определете размера на обработваемата площ, която ще култивирате с бъдещия ви мотокултиватор и нейното местонахождение.

 

    1.1 Преценете точния размер на площта, която ще обработвате с бъдещата ви мотофреза. Ако смятате да култивирате малка земеделкса площ във вашия двор  или  градина да кажем около 150 кв. м., то най-подходящия избор за вас би бил практична електрическа мотофреза. Електрическите мотофрези обикновено имат работна ширина между 20 и 40 см.  Те са подходящи за ефективна обработка на обработваеми малки градини и дворни пространства, където почвата е сравнително мека и имате директен достъп до контактната мрежа. Доста от по-добрите модели ел. фрези се отличават и с прилична работна дълбочина до към 20 см. в дълбочината на почвата. Друго предимство на електрическите фрези е, че те работят сравнително тихо и не отделят вредни газове в атмосферата благодарение на електрически си мотор. Разбира се ел. мотора на този вид малки и леки мотокултиватори е както предимство, така и недостатък понеже фрезата се нуждае от постоянна връзка с контактната мрежа и следователно вашата свобода и пространство на работа в градината ви е ограничено от кабел. Друг важен недостатък на електрическата мотрофреза е че при по-твърди почви или при по-честа и интензивна работа с уреда може да срещнете проблеми било то заради ниската мощност на ел. двигателя, който не може да осигури нужната скорост на работните органи да обърнат почвата, било то заради по-слабата конструкция и по-чупливите материали от които се изработват ел. фрезите, които не биха издържали високото натоварване. Накратко спрете се на електрическа мотофреза ако смятате да обработвате малки градински площи или дворове с леки почви и не толкова често в годината.

 

Електрическа мотофреза

 

  1.2 Ако смятате на обработвате почва в по-големи градини, да кажем около и над 250 кв. м. до около 1 декар, то вниманието ви трябва да бъде насочено към бензинова мотофреза с добра мощност. Бензиновите моторни фрези обикновено ви предоставят ширина на работа между 40 см. и 90 см. и съответно са подходящи за работа върху по-големи земеделски площи. Където с по-малко усилия ще покривате по-голяма площ. Също така дълбочината на работа на една бензинова фреза може да варира между 20 и 35 см. Друг голям плюс на бензиновите мотофрези е че, поне при качествените такива, те работят с мощен бензинов двигател и са изработени от издържлива пластмаса и ламарина, често имат и метални колела, с чиято помощ лесно преодоляват и обработват и по-твърди глинести почви. Съответно този вид мотофрези са подходящи и за по-честа и продължителна работа по култивирането на почви. Разбира се бензиновите мотофрези имат и свойте недостатъци, най-големите от които са бензиновия двигател, който отделя вредни емисии във въздуха, а също така неприятното усещане от мощните му вибрации. Друг недостатък са и сравнително високите нива на шум, които се отделят при работа. Големият плюс на бензиновата фреза в сравнение с ел. фрезата е че не сте ограничен от кабел в работното си пространство, а само от количеството бензин в резервоара. Като стана въпрос за бензин силно се препоръчва да ползвате качествен безоловен бензин за максимално ниско ниво на отработени газове в атмостфрерата от мотофрезата. Имайте предвид, че повечето бензинови мотофрези работят с 4-ри тактови двигатели и ще се нуждаеде и от качествено картерно (4-ри тактово) масло. В заключение изберете бензинова мотофреза, ако смятате да обработвате почви с по-голяма площ, около 250 кв. м. и повече, с по-твърди почви и сравнително често в годината.

 

Бензинова мотофреза

 

1.3 Ако вие разполате с голяма селско стопанска градина да кажем между от 2 до 5 декара, то избора ви на матокултиватор трябва да се насочи във високия клас фрези, които имат голяма ширина на работа и голям резеровар за по-продължителна обработка на почвата. Това е така наречения мотоблок. Бензиновият мотоблок обикновено е мощна машина за обработка на твърди почви с голяма ширина на работа и голям резервоар за гориво. Обиконовено различните модели мотоблок имат ширина на работа между 100 и 150 см., което прави възможно да обработвате 2-3 пъти повече площ спрямо обикновена бензинова мотофреза при едни и същи усилия. Максималната работна дълбочина на органите за фрезоване на мотоблока варира почти винаги между 30 и 40 см. Модерните бензинови мотоблокове често имат и скорости, най-често 2 предни и 1 задна, което ги прави много по-маневрени и гъвкави спрямо начина на работа на оператора, размера на обработваемта площ и типа на почвата, която се култивира. Недостатък при мотоблока може да бъде разхода на гориво, понеже са големи и мощни машини разхода на бензин не е за пренебрегване. Един средностатистически мотоблко работи обикновено с безоловен бензин и качествено 4-тактово масло. Мотобоковете са изработени с корпуси от метал, стомана и ламарина и с малко количествно пластмаса и гуми с голям цолаж, което ги прави подходящи за ползване при продължителни работни сесии често пъти в рамките на една година. Изерете мотобок ако ще обработвате сравнително често големи земеделски градини с площ от 2 до 5 дка и се нуждаете от ефективна и надеждна машина.

 

Мощен мотоблок

 

Функции

 

 

Функции на мотофреза

 

 

 

2. Определете какво точно ще искате да правите с вашата бъдеща мотофреза. Дали само ще фрезовате почвата или искате да се възползвате от прикачен инвентар като браздир, картофовадач, ремарке, тороразпръсквачка, плуг за оран и други. Малките ел. фрези обикновено нямат опция към тях да се закачи прикачен инвентар.

 

    2.1 Фрезоване - ако само смятатате да фрезовате почвата в малки малки градини или дворове с площ около 150 - 200 кв. м., то електрическата фреза е точния избор за вас. Ако обаче искате да култивирате почви с площ 200-300 - 500 кв. м., то най-добре е да насочите вниманието си към бензинова мотофреза.

 

   2.2 Искате да сложите допълнителен плуг за обръщане, браздир или пък картофовадач - в този случай задължително насочете избора си на мотофреза към практична бензинова мотофреза, която позволява към нея да се закачи лесно прикачен инвентар. Ние дори предлагаме модели мотофрези, които вървят в комплект с допълнителен прикачен инвентар като браздир или картофовадач на атрактивни цени.

 

   2.3 Искате да прикачите градинскo ремарке, прикачна пръскачка, косачка или тороразпръсквачка към вашата мотофреза - в такъв случай задължително се насочете към мощна бензинова мотофреза или най-добре голям и мощен мотоблок. Предлагаме практични ремаркета с чиято помощ ще може лесно да пренасяте тежки товари, както и иновативни пристваки тип роторни косачки, с чиято помощ може да превърнете вашия мотокултиватор в мощна косачка за косене на големи площи трева.

 

Цени

 

 

Цени на мотофрези

 

 

 

3. На-последно място, но не по-важност определете вашия бюджет. Много е важно да определите с каква точно сума сте готов да се разделите за да се сдобиете с мотофреза и да направите възможно най-балансирания избор между цена и качество.

 

  3.1 150 - 250 лв. - в този ценови диапазон ще може да избирате между практични малки и леки ел. фрези за ефективно фрезоване на малки градини и дворове. Такива са например мотофрези: Einhell GC-RT 1440 M, GC-RT 7530, Gardenia GD 601, Gardenia GD 602 и други.

 

 3.2 Около 500 - 600 лв. - за тези пари ще  може да намерите практични бензинови моторни фрези с ширина на работа около 40 - 50 см. изработени от средно качество материали подходящи за култивиране на градини с площ между 250 и 500 кв. м. няколко пъти в годината. Пример за такива бензинови мотофрези са: Einhell GC-MT 3036, Einhell GC-MT 3036 LD, Mega Tools Tig 6578, MTD T 45/37, Hyundai HYT 360 V, Гардения GD 400

 

3.3 Между 800 - 1000 лв. в този диапазон ще намерите една идея по-мощни бензинови мотофрези с малко по-голяма ширина на работа и издържащи на по-високо натоварване. Някои от моделите идват при вас с подаръци допълнителен прикачен инвенар. Такива модели бензинови фрези са: Gardenia GD 1050, Gardenia GD 17 M, Gardenia GD 17 M-Mega, MTD T 330 M

 

3.4 Между 1000 и 1800 лв. - за тези пари може да разчитате на най-високия клас мотофрези комбиниращи в себе си качествени материали на корпуса, мощен и надежден двигател с ниско тегло, нисък разход и ниско ниво на шума и вибрациите, оборудвани с здрави работни органи за бързо и ефективно фрезоване. Ако не искате да правите компромиси с вашата бензинова мотофреза и държкижите на качество от най-висок клас и искате машината ви за оран да има максимално дълъг експлоатационен може да избирате между моделите мотофрези: Viking HB 445, Viking HB 560, Viking HB 585, Viking 685, Viking VH 660

 

3.4.1 Най-новите попълнения сред моделите висок клас мотофрези, са мотофрезите на Щил серия MH, които може да рагледате под текста на статията.

 

3.5 Между 1500 - 3000 лв. - в този ценови диапазон обикновено влизат практични и мощни мотоблокове подходящи за обработка на големи селскостопански градини с минимално усилие. Често те ви предоставят възможност да закачите разнообразен прикачен инвентар като ремаркета, прикачни пръскачки и дори роторни косачки и да превърнете вашият мотокултиватор за почви в мултифунционална селскостопанска машина. Може да избирате между модели като: Gardenia 1100, Gardenia 1100 M-9, Gardenia 1100 D 17, Gardenia MF 360

 

Заключение

 

 

Надяваме се, че сме ви помогнали да намерите отговор на въпроса "Каква мотофреза да избера?". Преценете внимателно нуждите си спрямо горните критерии и се постарайте да направите най-добрия избор на мотофреза с максимално добро съотношение между цена и качество.

Коментирай