Какъв генератор да избера?

Публикувано от admin 12/02/2019 0 Коментари

Как да избера генератор на ток?

 

Ще се опитаме да ви дадем основни съвети при избор на подходящ електрогенератор. Ще ви ориентираме какви основни технически параметри на отделните модели генератори на гледате. И кой клас генератори на ток за какви дейности са подходящи.

 

Генератор на ток

    Процесът на избор и покупка на генератор на ток може да се окаже дълъг и труден, особено за някои неопитни потребители. В тази кратка статия ще се опитаме да опишем основните характеристики, свойства и приложения на някои видове генератори за да ви ориентираме кое и как може да ви послужи. Надяваме се накрая да сме ви помогнали да си дадете отговор на въпроса: "Какъв генератор за ток да си купя?" .....и разбира се на изгодна цена.

 

    Дори и през настоящата доста мека зима имаше планински и полупланински райони на страната, в които ниските температури съчетани със снежни бури и големи количества лед прекъснаха електрозахранването в някои населени места за цяла седмица. Как да бъдете сигурни, че зимата няма да ви попречи да стоплите водата в бойлера или да изперете дрехите? Най-логичното нещо, за което се сещата е да си осигурите надежден генератор на ток, с който да захраните електрическите уреди в дома ви докато електроразпраделителното дружество развее магическата си ръка и "пусне" тока обратно в дома ви. 

 

 

Зашо да си купя домашен генератор на ток?

 

    Ако живеете в район където снежните бури през зимата или гръмотевичните бури през лятото за често явление, или в планинска местност, където често се случва диви животни да сдъвкват кабелите на електропреносната мрежа, сте наясно, че аварийте в електрозахранващата мрежа могат да бъдат болезнени, неудобни и дори опасни. 

 

     Едно по-продължително прекъсване на електрозахранването може да направи домът ви необитаем, особено през зимата, когато топлината бързо се изпарява при изключена печка. Храната в хладилника ви ще се развали, ако захранването не бъде възстановено скоро, алармната ви система няма да работи също.

 

    Наличието на един надежден и мощен генератор на ток буквално може да спаси човешки животи като захранва медицинско оборудване, пази домът ви топъл и или включи хладилника ви.  Домашните генератори на ток могат също така да ви позволят да извършвате дейности като готвене, четене, гледане на телевизия, сърфиране в интернет докато електрозахранването бъде възстановено.

 

 

 

Основни групи агрегати за ток

 

    Когато се оглеждате за покукпа на електрогенератор, трябва да знаече, че двете основни групи домашни генератори на ток са мобилни и стационарни. Като обикновено преносимите генератори са с по-малка мощност на тока, докато стационарните са с доста по-голяма мощност.

 

 

Преносими генератори

 

 

Преносими генератори на ток

 

    Преносимите електрогенератори са най-често продаваният тип генератори. Те са обикновено най-евтината опция налична на пазара и са сравнително лесни са транспортиране и съхранение. Тежат от 20 до 100 кг. и могат да бъдат преместени сравнително лесно от двама души. Преносимите агрегати за ток са подхподящи за употреба при крати периоди на прекъснато електрозахранване, а също така по време на излет в планината или на строителната площадка за захранване на електроинструменти, където нямате директен достъп до контактната мрежа. 

 

    Преносимите машини за генериране на ток обикновено имат мощност от 3,00 kW до 8,5 kW и се продват грубо на цени между 500 лв. и 2000 лв. Те са подходящи за захранване на домакински уреди за ежедневни дейности. Като например печки и перални, миячни машини, лампи и други, но по-малките модели не са подходящи да захранват продължително уреди нуждаещи се от много електроенергия като големи домашни отолителни и вентилационни системи - например локално парно. Повечето мобилни генератори работят с безоловен бензин и картерно масло, но има и модели на дизел и дори природен газ. Трябва да отбележим, че дори и сред тези по-леки генератори има модели оборудвана със ситема за автоматичен старт-стоп или ATS. Като цяло обаче повечето модели преносими агрегати за ток са без такава функция. При нея генераторът автоматично започва работа при спиране на електрозахранването в контактната мрежа.

 

 

 

Стационарни генератори

 

 

Стационарни генератори на ток

 

 

 

    Стационарните агрегати за ток са големи, мощни и тежки машини. Те тежат твърдо над 100 кг. и са трудни за транспортиране, но за сметка на това са по-лесни за употреба защото са или стандартно оборудванти със автоматична старт-стоп система (ATS) или за тях може да се закупи отделно специално ATS табло.  Така вингати, когато електрозахранването спре, генератора се вклюзва автоматично и се изключва отново автоматично, когато бъде възстановено.

 

    Стационарните генератори на ток се монтират най-често извън дома, включват се директно към електрическото табло на вашата къща и трябва да бъдат професионално инсталирани от сертифициран електротехник. Този тип генератори на ток можат да захранват доста продължително време уреди във вашия дом като пералня, печка, хладилник, но също така и по-големи и по-гладни за ток системи като локално парно отопление, климатици или вентилационна система. Най-често токът генериран от тези големи машини е с мощност от 10 kW до 20 kW, а често и нагоре.

   

    Повечето големи стационарни генератори работят или на дизел или на природен газ. Такива големи и мощни агрегати за ток се продават на цени от 8000 лв. до 20000 лв, а за по-професионалните уреди и нагоре.

 

 

 

Монофазен срещу Трифазен ток

 

Освен по големина и мощност на произведения ток, друга основна характеристика, по която се разделят генераторите е типът на тока, който произвеждат. Токът се дели на два типа - монофазен и трифазен. Съответно имаме и генератори за монофазен променлив ток и генератори за трифазен променлив ток.

 

 

Генератори на монофазен ток

 

 

    Монофазните генератори на променлив ток произвеждат една единствена вълна променливо напрежение, което се променя непрекъснато.  Тъй като цялата електрическа мощност се генерира в една вълна напрежение, нивото варира през целият й цикъл.  Това предизивка спад в мощността на ток, но тези спадове обикновено не предизвикват забележими промени при уредите, които консумират тока. Генераторите на монофазен ток са подходящи за по-леки и ненатоварващи дейности при захранване на уреди, които не изискват постоянно висок напрежение. Те са идеални за обикновени домакинки уреди, като печки, перални, хладилници и леки строителни инструменти. Този тип агрегати за ток работят в диапазона от 120 до 240 V

 

 

Генератори на трифазен ток

 

    Трифазните генератори на променлив ток работят, като произвеждат три отделни вълни на променливотоково захранване, които се генерират в последователност и гарантирант непрекъснат поток на енергия и липса на резки спадове в нивото на тока. Поради тези си характеристики трифазните генератори са много по-мощни от монофазните. Генераторите на трифазен ток се използват най-често да захранват по-големи пространства и бизнеси, мощни индустриални машини и уреди (например трифазни бойлери), центрове за съхранение на данни ила навсякъде, където е нужен ток с високо и постоянно напрежение.

 

 

Как да избера генератор?

 

 

Покупка на генератор

 

 

     Най-вероятно вие ще искате да се снабдите с лесен за употреба и, ако сте се спрели на преносим, лесен за транспортиране генератор на ток. Двата основни фактора, с които ще трябва да се съобразите са мощността на тока, която ще ви е нужда и видът гориво, с което ще работи генератора.

 

 

1. Мощност (kW): Какве е нужната ви мощност?

 

    

     Генераторите се продават по мощност - или количеството електричество, което могат да поддържат. Вие ще искате да подредите приоритетите кои уреди трябва да продължат да работят при авария в електропреносната мрежа и от кои може да се откажете до възстановяване на нормалната мощност.

Много преносими генератори са достатъчни за основни нужди, като например осветление, домашна електроника и малки уреди като микровълнова печка, или ако очаквате само кратки прекъсвания на захранването за по-големи уреди като хладилници и бойлери. Голям стационарен генератор на ток е необходим за продължителни прекъсвания на захранването и за големи кухненски уреди, перални и сушилни машини, хладилници и т.н. Също така трябва да оставите допълнителна мощност за първоначалния скок на мощноста, който минава през вашата система, когато първо се възстанови електричеството.

Списъка по-долу трябва да ви даде обща представа за това как можете да използвате различни типове генератори. Имайте предвид, че ще намерите някои вариации между конкретни марки и размери.

 

  • Малък преносим генератор - този тип генератори на ток имат мощност между 2,0 kW и 4,0 kW. Те са подходящи за кратко захранване на микровълнови печки, хладилник, осветление, телезивор и други. Този тип генератори са представени от модели като CROSS K 3000 HSP, CROSS K 3000 HS, CROSS K 4200 RS, CROSS K 5000 MS, ITC Power GG 4100 L, ITC Power GG 3000 F и други модели.

  • Голям преносим генератор - този тип генератори на ток са с мощност до около 8,0 kW - 10,00 kW. Те са подходящи за малко по-продължително захранване на всички изборени вече уреди, плюс климатици, водни помпи, перални, локлано парно и други по-енергоемки уреди. Такива модели генератори са CROSS K 7000 HS, CROSS K 8000 HS, CROSS K 7000 RSD, Hyundai HY 10000 LEK, Hyundai HY 9000 LEK и други.

  • Стационарни генератори - това са големи и много мощни генератори на ток с мощност от 10,00  kW нагоре. Те са подходящи за продължитлено захранванена всичики споменати вече по-горе уреди и машини при сериозни и продължителни аварии в електропреносната мрежа. Това са много тежки и обемни машини, които обикновено се инсталират на двора или в голем избени и партерни помещения. Такъв генератор е ITC Power DG 12000 XSE/T

 

 

 

2. Гориво: С какво гориво ще работи вашият генератор?

 

 

     Различните генератори използват различни видове гориво включващи бензин, дизел, пропан бутан или метан. Като по-евтините и най-масови агрегати за ток разчитат на бензин или дизел за да произвеждат електроенергия.  Високият клас генератори обаче често включва и модели използващи зелени и екологични източници на енергия като природен газ или дори соларни панели, които съхраняват мощността в батерия, която може да подава електричесво с часове.  Като цяло обаче вие най-вероятно ще се спрете на следните варианти за захранване на генератора:

  • Бензинбензиновите генератори са често и най-евтините на пазара. Повечето преносими генератори работят на бензин. Въпреки, че бензинът е по-евтин от другите горива, неговото безопасно съхранение в дома може да се окаже предизвикателство, освен това бензинът не е подходящ за продължително складиране, защото губи химическите си свойства с времето. Друг проблем свързан с бензиновите генератори е сравнително високото ниво на вредни емисии, които отделят в атмосферата.

  • Дизел - дизеловите генератори обикновено са по-мощни и по-икономични, но и по-скъпи като цена на машината и цена на горивото. Друг плюс на електрогенераторите работещи с дизелво гориво е че като цяло отделят по-малко вредни вещества докато работят.

 

Заключение

 

 

    Следвайки това ръководство за покупка на генератор, можете да изберете генератор, като обърнете внимание на важни характеристики като мощност и гориво, както и мерки за безопасност. С тези различни видове генератори, които ви представяме, вашето семейство може да остане на приятно и топло през зимата, дори когато майката природа е решила да прекъсне вашето електрозахранване.

Коментирай